Saturday, October 27, 2007

Chocolote Cookies

lack & White Cookies
113gm butter
80gm brown sugar (gula perang)
50gm granulated sugar (gula halus)
1 egg
1tsp vanila
140gm flour (gamdum)
30gm koko powder
1/2tsp baking powder
1/4tsp baking soda
1/8tsp salt
200gm white chocolate chips (guna choc chips biasa pun dah OK)

cara :
1. pukul butter & gula. campur telur & esen.
2. segala tepung kasi ayak...then campur ngan no 1.
3. gaul white choc chips.
4. bake at 160C at 10mins

Nasi Tomato

Bahan-bahan ( 4 orang )
2 cawan beras basmati
2 biji tomato-potong dadu
2 cawan air
1/2 cawan susu
3 sudu besar sos tomato
1 helai daun pandan
sedikit garam
## Bahan tumis ##
2 sudu mentega/ minyak sapi
2cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih-hiris
1/4 bawang besar dihiris
## Hiasan ##
Bawang goreng
Cara-cara
1.Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan
2.Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau
3.Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam
4.Masaklah nasi macam biasa.
5.Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng

Laksa

Bahan-bahan ( 4 orang makan )

* 500gm laksa basah-direndam dalam air panas sebentar
* 1 biji timun dihiris panjang2
* 3 biji telur rebus-potong 4 setiap satu
* 4 biji limau kasturi-potong 2
* 1 bawang besar dimayang
* Bahan-bahan untuk kuah:-*4 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
* *8 keping asam keping
* 2 tangkai daun kesum
* 1/2 bunga kantan
* Bahan kisar :-
* 8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
* 2.5cm belacan
* 1 biji bawang besar
* garam secukup rasa

Cara-cara

1. Ikan yg direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
2. Isi ikan dikisar.
3. Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum,dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
4. Masukkan garam secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.
5. Tambahan:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad dan potongan cili merah atau cili padi (bg mereka yg suka pedas).

Keria Emak

Bahan-bahan ( 20 biji saiz comel2 )
500gm ubi keledek putih
1 cawan tepung gandum
Sedikit garam
3 sudu besar gula dan sedikit air

Cara-cara
1.Rebus ubi keledek hingga empuk.
2.Toskan airnya dan bubuh sedikit garam.
3.Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
4.Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.
5.Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
6.Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.
7.Setelah siap digoreng, masak gula dgn air dalam kuali lain.
8.Didihkan gula hingga pekat.
9.Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
10.Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
11.Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
Jom kita makan.

Caramel Popcorn

INGREDIENTS

* 1 cup butter
* 2 cups brown sugar
* 1/2 cup corn syrup
* 1 teaspoon salt
* 1/2 teaspoon baking soda
* 1 teaspoon vanilla extract
* 5 quarts popped popcorn



DIRECTIONS

1. Preheat oven to 250 degrees F (95 degrees C). Place popcorn in a very large bowl.
2. In a medium saucepan over medium heat, melt butter. Stir in brown sugar, corn syrup and salt. Bring to a boil, stirring constantly. Boil without stirring 4 minutes. Remove from heat and stir in soda and vanilla. Pour in a thin stream over popcorn, stirring to coat.
3. Place in two large shallow baking dishes and bake in preheated oven, stirring every 15 minutes, for 1 hour. Remove from oven and let cool completely before breaking into pieces.