Saturday, November 3, 2007

Kek Oren Adik

Buttery Orange cake

Picture_606

Bahan-bahan ( 1 loyang )

  • 250gm butter (dilembutkan)
  • 2 sudu besar parutan kulit oren
  • 330gm gula castor (200g pun dah cukup...kalau 330g ni agak manis tau)
  • 4 biji telur
  • 225gm tepung naik sendiri
  • 75gm tepung
  • 180ml orange juice (jus sunquick pun boleh...tp Tang xpasti)

Cara-cara

  1. Pukul butter, gula dan kulit oren sehingga kembang.
  2. Masukkan telur dan pukul lagi.
  3. Masukkan tepung diselang-selikan dengan orange juice. Pukul rata.
  4. Isi dalam loyang yg telah dialas kertas dan di gris. Bakar 1jam 10min.

Friday, November 2, 2007

MASHED POTATO

Best gelll!!

INGREDIENTS

* 6 medium russet potatoes, peeled and cubed
* 1/2 cup warm milk
* 1/4 cup butter or margarine
* 3/4 teaspoon salt
* Dash pepper
* garlic & oregano (optional)

DIRECTIONS

1. Place potatoes in a saucepan and cover with water. Cover and bring to a boil; cook for 20-25 minutes or until very tender. Drain well. Add milk, butter, salt and pepper, garlic & oregano; mash until light and fluffy.

KEK MARBLE (Coklat + Butter)

INGREDIENTS

* 2 cups white sugar
* 1 cup butter, softened
* 2 3/4 cups cake flour
* 1 cup milk
* 1 1/2 teaspoons baking powder
* 2 teaspoons vanilla extract
* 1/4 teaspoon salt
* 4 eggs
* 1/4 cup unsweetened cocoa powder

DIRECTIONS

1. In a large bowl, with electric mixer at low speed, beat sugar and butter or margarine until blended. Increase speed to high, and beat until light and fluffy. Add flour, milk, baking powder, vanilla, salt, and eggs; beat at medium speed until well mixed. Increase speed to high, and beat batter 4 minutes longer.
2. Remove about 2 1/2 cups batter to a medium bowl. With a wire whisk or fork, beat cocoa into batter in medium bowl until well blended.
3. Grease a 10 inch tube pan. Alternately spoon vanilla and chocolate layers into prepared pan. With a large spoon, cut and twist through batters to obtain marbled effect.
4. Bake at 350 degrees F (175 degrees C) for 1 hour, or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Cool cake in pan, and on a wire rack, for 10 minutes. Remove cake from pan, and cool completely.

MARBLE CHEESE KEK

BATTER A....

180g butter
170g castor sugar
3 telur
120g tepung
1 tsp baking powder
20g koko

BATTER B....
250g cream cheese
60g castor sugar
1 tsp vanilla essen
1 telur

Kueh Lapis Nyonya

Step_by_step_055

Bahan-bahan ( 7 inci x 7 inci x 3 inci )
  • 100 g tepung beras*
  • 100 g tepung sagu*(*disatukan dan diayak)
  • 200 g gula pasir
  • 250 ml air
  • 360 ml santan pekat
  • 3 helai daun pandan
  • Sedikit pewarna merah dan hijau

Cara-cara

  1. Masak gula bersama air dan 2 helai daun pandan. Biar hingga gula larut. Sejukkan dan tapis. Ketepikan
  2. Step_by_step_052
    Dengan menggunakan wisk, kacau tepung bersama santan sehingga rata, masukkan air gula tadi. Gaul hingga sebati dan tapis adunan.
  3. Step_by_step_053
    Bahagikan kepada 3 bahagian yg sama banyak. Warnakan satu dgn warna hijau, satu lagi dgn warna merah dan biarkan satu lagi dgn warna asal (putih).
  4. Panaskan kukusan, masukkan baki 1 helai daun pandan tadi ke dalam air kukusan. Sapu tin kek dgn sedikit marjerin pada dasar dan tepi. Panaskan tin dalam kukusan terlebih dahulu (lebih kurang 5 minit).
  5. Step_by_step_054
    Bahagi adunan putih kepada dua bahagian yg sama banyak. Tuang adunan putih ke dalam tin yg telah dipanaskan tadi (tanpa mengeluarkan tin dari kukusan). Tutup dan kukus 5 minit dgn api besar. Kemudian buat kaedah sama ukt warna hijau, kukus 5 minit lagi dan kemudian sama juga utk warna merah. Resepi ini akan menghasilkan 6 lapisan iaitu putih, hijau, merah, putih, hijau dan merah (akhir). Untuk lapisan terakhir (merah) kukus 10 minit. Tujuan utk menerbitkan minyak dari santan supaya kuih nampak berkilat. Bila masak biarkan betul2 sejuk baru dipotong. Selamat mencuba....

Kuih Bendera 1

Kuih lapis

Picture_501

Bahan-bahan ( satu loyang kecil. )

  • 250gm tepung gandum
  • 100gm gula
  • 500ml santan cair (kalau x nak guna santan, leh tukar ngan susu cair, fresh milk atau kalau guna air biasa, tambah 1 sudu besar minyak..ikut selera masing2)

Cara-cara

  1. Campur semua sekali dalam mangkuk. kacau sebati.
  2. Tapiskan adunan tadi dan bahagi kepada dua.
  3. isi pewarna yg berlainan pada tiap bahagian. kat sini jun letak merah ngan hijau..colourful gitu..
  4. Kukuslah selapis demi selapis, selang seli warnanya.
  5. Biar sejuk baru potong. Kat sini gambarnya x brapa cantik sebab anak jun x sabar nak makan, belum sejuk betul dah potong..hee