Wednesday, December 26, 2007

Bagel

Bagel

Bagel

2nd version.


Created on : 01-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Bahan-bahan ( 4 biji )

  • 200g tepung roti
  • 2 sudu besar gula halus
  • 2/3 sudu kecil garam
  • 2/3 sudu kecil dry yeast
  • 120ml air suam

Cara-cara

  1. Bagel1
    Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk. Garam biar jauh sikit dr yis. Masukkan air. Uli sehingga doh lembut. Anggaran masa- 2 minit(doh keras), 5 minit- doh akan jadi licin, 5 minit lagi- doh jd lembut.
  2. Bagel2
    Bahagikan doh kpd 4 bahagian. Lepas tu, tutup dengan kain lembab dan rehatkan selama 5 minit.
  3. Bagel3
    Ambik sebiji. Canaikan seperti dalam gambar.
  4. Bagel4
    Kemudian gulung memanjang
  5. Bagel5
    Pastu getel biar jadi panjang lebih kurang 24-25cm.
  6. Bagel6
    Tekan pada satu bahagian hujung. Biar jadi leper.
  7. Bagel7
    Ketemukan dua hujungnya.
  8. Bagel8
    Rapatkan kedua-dua hujung. Biarkan bercantum
  9. Bagel9
    Tutup dengan kain lembab. Biarkan naik 2 kali ganda- Lebih kurang 40-45 minit.
  10. Bagel10
    Panaskan oven sehingga 210 degree. Dalam fry pan, panaskan air sehingga mendidih. Perlahankan api. Masukkan 1 sudu besar madu. Masukkan pula bagel tadi. Biarkan bagel terendam air selama 30 saat utk setiap permukaan.
  11. Bakar bagel selama 13 minit.
  12. Sesame_bagel
    Boleh tambah pelbagai rasa ikut selera. Bagel dgn bijan
  13. Bagelcheese
    Bagel dengan bijan hitam dan cheese

Tat Telur

Bahan-bahan ( 30 keping )

* PASTRY
* 200g butter
* 80g gula aising
* 360g superfine flour
* 1biji telur
* 1/2 sudu kecil esen vanila
* FILLING :
* 1 cawan susu cair
* 4 biji telur
* 1 cawan gula
* 1 cawan air
* 1 sudu besar tepung kastard
* 1/2 sudu kecil esen vanila
* pewarna kuning

Cara-cara

1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
2. Masukkan telur sedikit demi sedikit.
3. Masukkan tepung sampai jadi doh.
4. Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
5. Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
6. Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
7. Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati & panaskan smpai likat

Puding Jagung

Bahan-bahan ( 20 cm )

* 2 cawan tepung kastad
* 1 cawan gula
* 1 cawan jagung dalam tin
* 5 cawan santan
* sedikit garam

Cara-cara

1. Blend sikit je jagung. Kemudian masukkan semua bahan-bahan di atas. Kacau sampai sebati
2. Masak di atas api yang sederhana. Sambil dikacau sehingga berkilat
3. Masukkan ke dalam loyang
4. Bolehlah dipotong apabila puding telah sejuk

Puding Caramel

Bahan-bahan ( saiz:16 cm )

* 400cc(400ml) susu segar/susu cair
* 5 sudu besar gula halus
* 5 biji telur- pada suhu bilik
* 2-3 titik esen vanila
* [ KARaMEL ]
* 5 sudu besar gula (bile masak...jgn hangus sgt!!!!)
* 2 sudu besar air

Cara-cara

1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais

Kuah KAcang

Bahan-bahan ( Dapat semangkuk besar )

* 300 g isi ayam (potong dadu)
* 200 g kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
* 5 sudu gula merah/ gula melaka
* 2/3 cawan gula putih
* garam
* 1 cawan air asam jawa
* ½ cawan santan pekat
* Bahan-bahan tumis :-
* 2 batang serai
* 5 cm kulit kayu manis
* 2 biji bunga lawang
* 2 biji buah pelaga
* ¼ cawan minyak masak
* Bahan-bahan kisar :- (goreng tanpa minyak dahulu, kemudian baru dikisar):
* 20 tangkai cili kering
* 3 ulas bawang putih
* 15 ulas bawang merah
* 6 biji buah keras
* 1 cm belacan
* 1 sudu teh jintan manis
* 1 sudu teh jintan putih
* 1 sudu teh ketumbar

Cara-cara

1. Kacang tanah yang telah digoreng, di buang kulitnya dan dikisar.(Setengah halus dan setengah kasar).
2. Panaskan minyak,tumis serai hingga wangi, masukkan kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
3. Masukkan semua bahan kisar tadi.Biar garing sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa dan isi ayam. Masak hingga ayam hampir masak dan airnya kering sedikit.
5. Masukkan gula merah, gula putih dan garam. Biar mendidih seketika.
6. Masukkan kacang yang dikisar tadi dan juga santan pekat.Kacau dan biar mendidih dengan api perlahan sehingga kuah nampak kemerah-merahan dan lapisan minyak naik ke atas.
7. Siap untuk dihidang.

Dark Chocoloate Cake Sedap

NGREDIENTS

* 300ml boiling water
* 1/2 cup unsweetened cocoa powder
* 210g all-purpose flour
* 1 teaspoons baking soda
* 1/2 teaspoon baking powder
* 1/2 teaspoon salt
* 136g butter, softened
* 271g white sugar
* 3 eggs
* 1 1/2 teaspoons vanilla extract

DIRECTIONS

1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease 3 - 9 inch round cake pans. In medium bowl, pour boiling water over cocoa, and whisk until smooth. Let mixture cool. Sift together flour, baking soda, baking powder and salt; set aside.
2. In a large bowl, cream butter and sugar together until light and fluffy. Beat in eggs one at time, then stir in vanilla. Add the flour mixture alternately with the cocoa mixture. Spread batter evenly between the 3 prepared pans.
3. Bake in preheated oven for 25 to 30 minutes. Allow to cool.

DADIH

Bahan-bahan ( 15-20 cup kecil )

* 1 liter air
* 1 liter susu segar
* 1 cawan gula
* 11 g serbuk agar2(2 sudu besar)
* secubit garam
* perisa (jagung,strawberi,milo dll)

Cara-cara

1. masak air dgn gula sampai gula hancur.
2. masukkan susu, serbuk agar2 dan secubit garam. panaskan sehingga mendidih dan kacau hingga sebati.
3. tutup api dan tapiskan ke dalam bekas2 kecil(kalo nak masukkan perisa, bahagikan dadih kepada beberapa bahagian dan tambahkan perisa). simpan di dalam peti ais sehingga dadih menjadi pepejal.
4. dadih jagung dan bandung

Best Cookies Ever

NGREDIENTS

* 2 cups all-purpose flour
* 1/2 teaspoon baking soda
* 1/2 teaspoon salt
* 3/4 cup unsalted butter, melted
* 1 cup packed brown sugar
* 1/2 cup white sugar
* 1 tablespoon vanilla extract
* 1 egg
* 1 egg yolk
* 2 cups semisweet chocolate chips


DIRECTIONS

1. Preheat the oven to 325 degrees F (165 degrees C). Grease cookie sheets or line with parchment paper.
2. Sift together the flour, baking soda and salt; set aside.
3. In a medium bowl, cream together the melted butter, brown sugar and white sugar until well blended. Beat in the vanilla, egg, and egg yolk until light and creamy. Mix in the sifted ingredients until just blended. Stir in the chocolate chips by hand using a wooden spoon. Drop cookie dough 1/4 cup at a time onto the prepared cookie sheets. Cookies should be about 3 inches apart.
4. Bake for 15 to 17 minutes in the preheated oven, or until the edges are lightly toasted. Cool on baking sheets for a few minutes before transferring to wire racks to cool completely.

Ayam BBQ

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

* 2.0kg ayam
* 1 biji bawang besar (kalau bawang tu bersaiz kecil, guna 2 biji)
* 5 ulas bawang putih
* 2 cm halia
* 2 sudu besar serbuk cili
* 1 sudu kecil serbuk kunyit
* 2 batang serai
* 1 sudu besar serbuk jintan manis
* 1 sudu kecil serbuk jintan putih
* 1 sudu kecil serbuk ketumbar
* 1 sudu kecil garam
* 1 cawan gula
1/2 cawan air asam jawa


Cara-cara

1. Potong ayam mengikut kesukaan anda. Jika potongan tersebut besar-besar, kelar-kelar sedikit supaya ayam cepat masak. kemudian, bersih dan tos ayam tersebut.
2. Kisar semua bahan-bahan di atas sehingga hancur.
3. Masukkan bahan-bahan kisar tersebut ke dalam bekas dan campurkan dengan ayam.
4. Perap ayam tersebut 1 malam atau 2-3 malam di dalam peti ais.(lagi lama perap lagi sedap!)
5. Bakar ayam di atas bara api atau dapur gas sehingga masak. Selamat Mencuba!

Kulit karipap

Karipap Pusing

Karipap14

Sesuai untuk sarapan pagi atau juga minum petang.


Created on : 20-07-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Bahan-bahan ( menghasilkan lbh kurang 60 biji )

  • *Doh berminyak* :
  • 150 gm (margerin + crisco)... gantikan butter dan crisco pun boleh ikut suka ataupun snowbrand shorterning atau2 apa jenis minyak sayur..
  • 300 gm tepung gandum
  • ....................................
  • *Doh biasa*:
  • 700 gm tepung gandum
  • satu sudu kecil garam
  • air (anggaran dlm 2 cawan, klu doh lembik tambah sdkt tepung )

Cara-cara

  1. Sila lihat gambar langkah demi langkah di bawah.
  2. Karipap1
    Step 1 : margerine + crisco, di uli dgn 300 gm tepung .. uli hingga doh licin dan tidak melekat.
  3. Karipap2
    Uli doh sampai seolah2 berminyak. Klu penat nak uli yg doh besar uli yg kecik2 lg cepat. Klu tak uli dgn betul nanti doh seolah2 pecah tu bila goreng nanti doh karipap jd mcm berderai. Jadikan kepada 8 doh.
  4. Karipap3
    Step 2 : 700 gm tepung gandum + air + air garam.
  5. Karipap4
    Uli hingga licin juga ikut spt step 1 dan bhgkan kpd 8 doh.
  6. Karipap5
    Step 3 : Ambil doh biasa canaikan sedikit jgn besar sgt dan letakkan doh berminyak di atasnya dan balut semula menjadi doh yg besar.
  7. Karipap8
    Step 4 : Ambil doh yg telah di jadikan satu tersebut dan terap/canai hingga nipis saiz seperti saiz roti canai(lihat gambar dibawah). Belah tengah dan ambil satu bahagian kemudian golong seperti menggulung tikar. Memandangkan saya tak boleh nak upload gambar step seterusnya sila ke link di sini utk penerangan gambar yg lebih jelas http://www.freewebs.com/recipe2u/kuihmuih.htm
  8. Karipap10
    Step 5 : Setelah itu, anda akan dapat 2 doh golongan tikar. Ambil satu doh golong tikar dan canai/terap lagi dalam keadaan melonjong hingga nipis dan berhati2 semasa mencanai ni.. biarkan btknya lonjong )spt gambar dibawah), kemudian golong semula spt gulungan tikar dan ikut langkah seterusnya . (Proses menggolong adalah sbyk 2 kali di sini).
  9. Karipap12
    Step 6 : Doh yg telah di gulung kali kedua kemudian di potong kpd 4 bhgn. Terpulang kepada masing-masing hendak potong berapa bahagian, bergantung kpd saiz doh yg telah di gulung.
  10. Karipap13
    Setelah doh di potong, canaikan semula (seperti cara membuat karipap biasa) dan letakkan inti karipap. Kemudian klim seperti biasa.
  11. Dah siap dan nampaklah jalur gemilang karipap tu. Boleh di simpan di dalam peti sejuk selama seminggu.
  12. # Resepi asal saya ambil dari forum cari.