Wednesday, February 20, 2008

Chocolate Cornstarch Pudding

INGREDIENTS

  • 1/2 cup white sugar
  • 3 tablespoons unsweetened cocoa powder
  • 1/4 cup cornstarch
  • 1/8 teaspoon salt
  • 2 3/4 cups milk
  • 2 tablespoons margarine or butter
  • 1 teaspoon vanilla extract

DIRECTIONS

  1. In a saucepan, stir together sugar, cocoa, cornstarch and salt. Place over medium heat, and stir in milk. Bring to a boil, and cook, stirring constantly, until mixture thickens enough to coat the back of a metal spoon. Remove from heat, and stir in margarine and vanilla. Let cool briefly, and serve warm, or chill in refrigerator until serving.

Wednesday, February 13, 2008

Kaya

Bahan-bahan ( 10 org )

  • 2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan air
  • 2 ringgit santan pekat (500gm)
  • 5 biji kuning telur
  • 2 camb. tepung kastard (bancuh dgn sedikit air)
  • 1 helai daun pandan
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. Campur gula dan air dlm periuk jadikan gula hangus.
  2. Bila gula dah kekuningan masukkan santan pekat dah kacau sebentar hingga gula larut.
  3. Biarkan sejuk betul2.
  4. Bila santan dan gula hangus tadi dah sejuk, masukkan kuning telur, tepung kastard dan daun pandan. Kacau diatas api yg sederhana hingga mendidih. Bila sejuk kaya ni akan pekat.

Tuesday, February 12, 2008

Pau Kacang Merah

Pau

Paucoklat

resepi ni utk sape yg takde tepung khas buat pau


Created on : 14-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Bahan-bahan ( 8 biji )

  • 300g tepung gandum
  • 6g baking powder
  • 2g garam
  • 162g air suam
  • 6g dry yeast
  • 30g gula halus
  • 18g lemak sayur

Cara-cara

  1. Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata.
  2. Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut.
  3. Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
  4. Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat.
  5. Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.
  6. Pau1
    Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik.
  7. Pau2
    Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
  8. Pau3
    Ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
  9. Utk inti tu, boleh rujuk resepi pau dr mat gebu or pau kari ayam dr jun atau boleh juga letak apa saja inti ikut kesukaan masing-masing.
  10. Pau
    Saya letak inti krim coklat dan juga sardin. (Abihkan stok yg ada sebenarnya ni.. so takde sukatan yg spesifik utk inti)
  11. Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
  12. Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.

Untuk intinnye

  • --Inti--
  • 2 genggam kacang hitam / merah
  • 6 sudu gula pasir
  • sedikit minyak

Cara-cara

  1. Inti : Rebus kacang dan gula sehingga lembut. Setelah air agak kering, masukkan sedikit minyak. Rebus sehingga air kering. Sejukkan.
  2. Larutkan gula dengan air suam.

Saturday, February 9, 2008

KEK PISANG 2 (lebih sedap & lebih masyuk)

NGREDIENTS

* 2 1/2 cups all-purpose flour
* 1 tablespoon baking soda
* 1 pinch salt
* 1/2 cup unsalted butter
* 1 cup white sugar
* 3/4 cup light brown sugar
* 2 eggs
* 4 ripe bananas, mashed
* 2/3 cup buttermilk
* 1/2 cup chopped walnuts

DIRECTIONS

1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour 2 - 8 inch round pans. In a small bowl, whisk together flour, soda and salt; set aside.
2. In a large bowl, cream butter, white sugar and brown sugar until light and fluffy. Beat in eggs, one at a time. Mix in the bananas. Add flour mixture alternately with the buttermilk to the creamed mixture. Stir in chopped walnuts. Pour batter into the prepared pans.
3. Bake in the preheated oven for 30 minutes. Remove from oven, and place on a damp tea towel to cool.

Thursday, February 7, 2008

Mashed Potato's Gravy

Hmmmm...bahan2 nye:

Air
Chicken Stock(cube)
Garam secukup rase.
Black Pepper Powder (seriusly, jgn bubuh bnyk2, nanti pedas & pahit)
Tepung Jagung
Butter

1. Jerang air, masukkan chicken stock & garam.....make sure rase ayam tak terlalu kuat & tak terlalu masin. sbb nnti kite akan pekatkan jugak kuah tu
2. Bubuh black pepper
3. Blend tepung jagung & air utk dijadikan paste. pastu masukkan dlm campuran tadi
4. reneh sampai jadi pekat.
5. bile dah pekat, masukkan butter secukup rase...(sekadar nak jadikan kuah nye berkilat & creamy)