Wednesday, December 26, 2007

Bagel

Bagel

Bagel

2nd version.


Created on : 01-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Bahan-bahan ( 4 biji )

  • 200g tepung roti
  • 2 sudu besar gula halus
  • 2/3 sudu kecil garam
  • 2/3 sudu kecil dry yeast
  • 120ml air suam

Cara-cara

  1. Bagel1
    Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk. Garam biar jauh sikit dr yis. Masukkan air. Uli sehingga doh lembut. Anggaran masa- 2 minit(doh keras), 5 minit- doh akan jadi licin, 5 minit lagi- doh jd lembut.
  2. Bagel2
    Bahagikan doh kpd 4 bahagian. Lepas tu, tutup dengan kain lembab dan rehatkan selama 5 minit.
  3. Bagel3
    Ambik sebiji. Canaikan seperti dalam gambar.
  4. Bagel4
    Kemudian gulung memanjang
  5. Bagel5
    Pastu getel biar jadi panjang lebih kurang 24-25cm.
  6. Bagel6
    Tekan pada satu bahagian hujung. Biar jadi leper.
  7. Bagel7
    Ketemukan dua hujungnya.
  8. Bagel8
    Rapatkan kedua-dua hujung. Biarkan bercantum
  9. Bagel9
    Tutup dengan kain lembab. Biarkan naik 2 kali ganda- Lebih kurang 40-45 minit.
  10. Bagel10
    Panaskan oven sehingga 210 degree. Dalam fry pan, panaskan air sehingga mendidih. Perlahankan api. Masukkan 1 sudu besar madu. Masukkan pula bagel tadi. Biarkan bagel terendam air selama 30 saat utk setiap permukaan.
  11. Bakar bagel selama 13 minit.
  12. Sesame_bagel
    Boleh tambah pelbagai rasa ikut selera. Bagel dgn bijan
  13. Bagelcheese
    Bagel dengan bijan hitam dan cheese

1 comment:

Anonymous said...

pakai tepung gandum biase pun boleh