Sunday, December 14, 2008

Kuah Kacang Basic

kuah kacang basic

bahan2:

kacang tanah
bawang merah
bawang putih
halia
belacan
cili giling (bnyk nak digune)
air asam
serai
garam & gula merah

1. goreng kacang tanah tanpe minyak dgn api yg sgt kecil.....goreng sampai kacang rase 'masak'
2. blend kacang sampai halus (jgn halus sgt....nanti x crunchy)
3. tumis bwang merah & puth yg ditumbuk.
4. tumis cili giling & sedikit belacan...sila guna bnyk sikit cili giling. sbb kacang tanah ni boleh menurunkan kepedasan & rasa cili.
5. bila dah cerai minyak, masukkan kacang tanah. kacau sampai sekata
6. masukkan air asam jawa, kacau & tunggu sampai menggelagak
7. masukkan serai
8. masukkan garam & gula merah

lebihkan gula merah, sbb sambal kacang lebih sedap kalau manis & berwarne merah.

No comments: